2025'e girerken 80-20 kuralını benimseyin: Güne böyle başlamak vücuttaki iltihabı söküyor

Clara

Administrator
Yönetici
2025'e girerken 80-20 kuralını benimseyin: Güne böyle başlamak vücuttaki iltihabı söküyor

2025'e girerken, sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmek yorgunlukla mücadele edebilir ve genel sağlığı iyileştirebilir. Uzmanlar sabahları ılık su ve limonla başlamanızı, işlenmemiş gıdalar, muz, yulaf ve yağsız proteinleri diyetinize dahil etmenizi ve su ve bitki çaylarıyla susuzluğunuzu gidermenizi öneriyor. 80-20 kuralını takip etmek ve mevsimlik ürünler tüketmek enerji ve canlılığı artırabilir.

OX_pPfz7LEyB7xv-hRI_rw.jpg

Yorgunluk, birçok kişinin karşılaştığı yaygın bir sorundur ve genellikle doğrudan beslenme alışkanlıklarımız ve yaşam tarzı seçimlerimizle ilgilidir. Tükettiğimiz yiyecekler, vücuda verimli bir şekilde çalışması için gerekli besinleri ve enerjiyi sağlamada kritik bir rol oynar.
v-sdFYxr80ioo8RZxey47Q.jpg

2025'i karşılarken, yeme alışkanlıklarımızı sıfırlamak ve bilinçli beslenme yoluyla sağlıklı yaşama odaklanmak için mükemmel bir zamandır. Size rehberlik etmek için, yıl boyunca enerjik hissetmenize, bağışıklığınızı iyileştirmenize ve genel refahınızı artırmanıza yardımcı olabilecek uzmanların desteklediği sağlıklı beslenme ritüelleri şunlardır. Yorgunlukla mücadele etmek ve istikrarlı enerji seviyelerini korumak için, diyetinize şu altı yiyeceği dahil etmeyi düşünün:ILIK SU VE LİMONSabahlarınıza limon suyuyla tatlandırılmış bir bardak ılık suyla başlayın. Bu ritüel sindirime yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır ve doğal bir detoks görevi görür. Ek iltihap giderici faydalar için bir tutam zerdeçal ekleyin.
1OsV3Zo2hEO-NuLKgjV8kg.jpg

Diyetisyen ve beslenme uzmanı Dr. Bhavna Garg'a göre, "Meyve, sebze, baklagiller ve kuruyemişler gibi vücudunuza enerji sağlayan ve aşırı işlenmiş gıdaların neden olduğu enerji düşüşlerini önlemeye yardımcı olan temel vitamin ve mineralleri sağlayan bütün, işlenmemiş gıdaları tercih edin."
3ew-tCscx0-rz4G4UTBhqA.jpg

Potasyum, lif, vitamin ve karbonhidratlarla dolu olan muzlar, doğal bir enerji artışı sağlar ve gün boyunca enerji seviyelerini korumak için harika bir atıştırmalıktır.
KVGtMGOEWU-NdVomZXGIIg.jpg

Dengeli bir kahvaltı vücudunuza enerji verir ve metabolizmanızı harekete geçirir. Yulaf, lif ve protein açısından zengindir ve uzun süreli enerji sağlarken yorgunluğa yol açabilen kan şekeri yükselmelerini ve düşüşlerini önler. Tok ve enerjik kalmak için yumurta, yulaf veya kinoa veya nohut krepleri gibi bitki bazlı seçenekler gibi protein açısından zengin yiyecekleri ekleyin.
0iccbSjpTUKrEWRI-1Ft3g.jpg

Gününüzü bitki çayı ile sonlandırın. Yatmadan önce bir fincan papatya veya nane çayı rahatlamaya yardımcı olabilir, sindirimi iyileştirebilir ve daha iyi uykuyu teşvik ederek dinlenmiş ve önünüzdeki güne hazır bir şekilde uyanmanıza yardımcı olabilir.
zU_DkQ12_ku81Mjr4lerjw.jpg

Tavuk, yumurta, yağlı balık ve baklagiller ve tofu gibi bitki bazlı proteinler gibi yiyecekler kas kütlesini korumaya, yetersiz beslenmeyi önlemeye ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak yorgunluğu azaltır.
2TMQXaWiRESWUeapvolCog.jpg

Bunlar sağlıklı yağlar, lif ve protein açısından zengindir ve sürdürülebilir enerji için uygun bir kaynak sağlar. Enerji artışı için diyetinize badem, kaju, chia tohumu veya keten tohumu ekleyin.
U_H60EDd0UiL2YV12gbTrQ.jpg

Susuz kalmamak çok önemlidir. Su, vücudun enerji üretme süreçlerini kolaylaştırmaya yardımcı olur, uyuşukluğu ve yorgunluğu önler. Enerji seviyelerini korumak ve bedensel işlevleri desteklemek için uygun sıvı alımı esastır. Günlük en az 8-10 bardak su içmeyi hedefleyin. Sıvı alımını ilginç kılmak için bitki çayları veya nane ve salatalıkla tatlandırılmış su ekleyin. Günlük rutininize besin açısından yoğun yiyecekleri dahil etmek, düzenli su ve dengeli öğünlerle birleştirmek, gün boyunca oluşan enerji düşüşlerini ve uyuşukluğu azaltmaya yardımcı olabilir. Uzun vadeli canlılığı ve refahı korumak için yeterli uyku ve egzersizle birleştirilmiş dikkatli bir yeme yaklaşımı kritik öneme sahiptir.
G2WqeqIvyEGwfO-7MVjxfQ.jpg

Beslenme uzmanları "Yemek yemede 80-20 yaklaşımını benimseyin: %80 oranında sebzeler, meyveler, tam tahıllar ve yağsız proteinler gibi tam, işlenmemiş gıdalara odaklanın ve kalan %20'de en sevdiğiniz ikramlara izin verin. Bu, yoksunluk hissetmeden dengeyi korumaya yardımcı olur. Dikkatli yeme alışkanlığı edinin ve öğünlerde yavaşlayın. Her lokmayı iyice çiğneyin, lezzetlerin tadını çıkarın ve ekranlar gibi dikkat dağıtıcı şeylerden kaçının. Dikkatli yeme sindirimi iyileştirir ve aşırı yemeyi önlemeye yardımcı olur.” diyor.
50BniTg8p02DKEIONUj9Dg.jpg

Mevsimlere uygun yemek yemek yalnızca yerel çiftçileri desteklemekle kalmaz, aynı zamanda öğünlerinizin taze ve besin açısından yoğun olmasını da sağlar. Bu mevsimde ıspanak, tatlı patates ve havuç gibi kış sebzelerini öğünlerinizin bir parçası olarak benimseyin. Her hafta bir günü öğünlerinizi planlamaya ve hazırlamaya ayırın. Bu, işlenmiş veya fast food'lara olan bağımlılığınızı azaltır ve her zaman sağlıklı seçeneklere sahip olmanızı sağlar.
ASx-Bhll4UqNEbjE-a2LuQ.jpg

Aşırı şeker ve tuz, zamanla çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Şekerli atıştırmalıkları meyve ve kuruyemişlerle değiştirin ve lezzeti artırmak için tuz yerine otlar ve baharatlar kullanın.
 
Geri
Üst