4. evre kolon kanseri hastası görmezden geldiği 5 belirtiyi paylaştı: Endişe edilecek bir durum yok sandım

Clara

Administrator
Yönetici
4. evre kolon kanseri hastası görmezden geldiği 5 belirtiyi paylaştı: Endişe edilecek bir durum yok sandım

Sigara, alkol, obezite, kırmızı et ağırlıklı beslenme ve genetik faktörler, kolon kanseri riskini artırabilir. Son yıllarda gençler arasında da yayılım gösteren kolon kanseri vakaları, tıp otoritelerini endişelendirdi. 4. evre kolon kanseri teşhisi konan Teksaslı Radwah Oda, TikTok hesabından paylaştığı bir videoda, görmezden geldiği 5 belirtiyi paylaştı.

Z1q6lgmmcE6CbBHjsnYPyA.jpg

Teksas’ın Houston şehrinde yaşayan Radwah Oda, bir süredir 4. evre kolon kanseriyle mücadele ediyor. Sancılı hastalık süreci hakkında sosyal medyada paylaşımlar yapan Oda, göz ardı ettiği bazı semptomları paylaştı. Oda, TikTok'ta 2 milyondan fazla izlenen videosunda "Eğer bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora başvurun'' önerisinde bulundu.
dVVVHBcyu0WFieDbKSCynA.jpg

Oda, ilk uyarı işaretlerinden birinin bağırsak hareketlerinde yaşanan değişiklikler olduğunu söyledi. Tuvaleti kullandığında dışkısının ince ve kalem gibi olduğunu fark eden ABD'li kadın, başlangıçta bunu kabızlık olarak değerlendirdi. Uzmanlar, dışkı şeklinin ara sıra değişmesinin genellikle sorun olmadığını belirtse de, sürekli değişiklikler kolonda daralma ya da tıkanıklık olabileceğini ve bunun kolorektal kanserle ilişkili olabileceğini söylüyor.
BGuKYASHl0ydL49EVdko4A.jpg

Oda’nın görmezden geldiği bir diğer semptom da dışkıda görülen kandı. Oda, ilk etapta bu durumun hemoroidlerle ilgili olduğunu düşündü ancak bu durum, kolon kanserinin bir belirtisiydi. Araştırmalar, dışkıda görülen kanın, özellikle genç hastalarda, erken başlangıçlı kolon kanserinin önemli işaretlerinden biri olduğunu vurguluyor.
KPB1qku_2Uqz4JAxOyTVyA.jpg

Oda, sık sık tuvalete gitmesine rağmen idrar kesesinin tam anlamıyla boşalmadığını hissediyordu. Bu durum, "tenesmus" adı verilen, kolorektal kanserin yaygın bir belirtisiydi. Bağırsakların tam olarak boşalmaması hissi, rektum veya alt kolon bölgesindeki tümörlerden kaynaklanabiliyor.
byfKYFMC-0ShQLwAZII9mA.jpg

Oda’nın açıkladığı bir diğer belirti ise açıklanamayan göğüs ağrısıydı. Genç kadın, göğsünün sağ alt tarafında ani bir ağrı hissetti ancak bunu sütyeninin sıkı olmasına bağladı. Oysa bu ağrı, kanserin karaciğere sıçradığının bir işaretiydi.
nwtMx6o8S0iHv-M8poaZ4A.jpg

Kronik yorgunluk da Oda’nın yaşadığı semptomlar arasındaydı. Gece ne kadar uyursa uyusun, gün boyunca sürekli yorgun hissediyordu. Bu yorgunluk, kanser hücrelerinin vücudunun enerjisini tüketmesinden kaynaklanıyordu. Uzmanlar, kanserin neden olduğu kan kaybının da yorgunluğu neden olabilceğini ifade ediyor.
BkOGnUI0C0-DPYmBmzL-7g.jpg

Kolon kanseri, kalın bağırsağın (kolon) iç yüzeyinde gelişen kanser türüdür. Genellikle kolonda bulunan poliplerin zamanla kanserleşmesiyle ortaya çıkar. Bu kanser türü, dünyada en yaygın görülen kanserlerden biridir ve genellikle 50 yaşın üzerindeki bireylerde daha sık görülür. Ancak, genetik yatkınlık, yaşam tarzı faktörleri (örneğin, kötü beslenme alışkanlıkları, düşük fiziksel aktivite, aşırı alkol tüketimi ve sigara içme) gibi etmenler de kolon kanserinin gelişimine katkıda bulunabilir.
dCirsqtbu0q5AjT4x6ennA.jpg

Kolon kanserinin belirtileri erken evrelerde genellikle belirgin olmayabilir. Ancak, hastalık ilerledikçe bazı yaygın semptomlar görülebilir. Bunlar arasında karın ağrısı, şişkinlik, düzensiz dışkılama, özellikle ishal veya kabızlık, dışkı kanaması, yorgunluk, kilo kaybı ve anemi yer alır. Bu belirtiler başka hastalıklarla da ilişkilendirilebileceği için doğru tanı için tıbbi bir değerlendirme gereklidir.
FxAN--azU0S87ve-5OXwfA.jpg

Kolon kanserinin tedavisi, hastalığın evresine ve genel sağlık durumuna göre değişir. Erken evrelerde, kanserli bölge cerrahi olarak çıkarılabilir. Eğer kanser daha ileri evrelerde ise, cerrahi müdahale yanında kemoterapi ve/veya radyoterapi de uygulanabilir. Son yıllarda immünoterapiler gibi yenilikçi tedavi yöntemleri de kolon kanseri tedavisinde kullanılmaktadır. Tedaviye yönelik seçeneklerin belirlenmesinde doktorun önerisi ve hastanın genel durumu önemli rol oynar. Erken tanı ve düzenli tarama testleri, kolon kanserinin tedavi edilme şansını artırmak için büyük önem taşır.
 
Geri
Üst