Sağlıklı bir yaşam sürmek kolay görünmeyebilir. Ancak bazı sağlıklı ipuçlarını yaşam biçimi haline getirerek vücut sağlığınızı koruyabilmeniz mümkün. Kendisini biyolojik olarak 20 yaş gençleştirdiğini iddia eden bir doktor, sadece altı temel noktaya dikkat etmeniz gerektiğini vurguluyor.
Sağlıklı bir yaşam sürmek bazen zahmetli görünebilir. Ancak kendisini biyolojik olarak 20 yaş gençleştirdiğini iddia eden bir doktor, sadece altı temel noktaya odaklanarak daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürmenin mümkün olduğunu söylüyor.
Dr. Michael Roizen, Cleveland Clinic'in yöneticisi ve sağlıklı yaşam üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. 78 yaşındaki Roizen, yaptığı açıklamada organlarının sağlık durumuna göre biyolojik yaşının 57,6 olduğunu belirtti. Yani, biyolojik yaşı gerçek yaşından 20 yıl daha genç. (Bilim insanlarının biyolojik yaşın kesin tanımı üzerinde tam bir uzlaşı sağlayamadığını da not düşmek gerek.)
Roizen, yaşam tarzındaki küçük değişikliklerin büyük farklar yaratabileceğini ifade ederek, "Tamamen yeni bir hayat tarzı benimsemek zorunda değilsiniz; küçük ama etkili adımlarla bile sağlığınızı iyileştirebilirsiniz" dedi. İşte Roizen’ın sağlıklı bir yaşam için önerdiği altı adım:
Dr. Roizen’in ilk tavsiyesi, günlük hareketi artırmak. Her gün 10 bin adım atmaya çalıştığını söyleyen Roizen, iş yerine arabasını en uzak noktaya park ederek yürüyüş yaptığını belirtti.
Araştırmalar, 10 bin adım hedefine ulaşamasanız bile düzenli hareketin sağlığa ciddi faydaları olduğunu gösteriyor. Cambridge Üniversitesi’nin 2023 yılında yayımladığı bir çalışmada, haftada 75 dakika hızlı yürüyüş yapan kişilerin ölüm ve hastalık risklerinin önemli ölçüde azaldığı tespit edildi.
Roizen, sağlıklı bir yaşam için özellikle yedi besine dikkat çekiyor: zeytinyağı, somon, alabalık, bitter çikolata, mantar çeşitleri, avokado ve karnabahar. Bu besinlerin tamamını tüketemeyenlere en azından somon, avokado ve zeytinyağına öncelik vermelerini öneriyor.
Bilimsel çalışmalar da bu öneriyi destekliyor. Örneğin, günde yarım yemek kaşığından fazla zeytinyağı tüketmenin kardiyovasküler hastalık ve kansere bağlı ölüm riskini ciddi oranda azalttığı belirtiliyor.
Dr. Roizen’e göre, dostluklar ve sosyal ilişkiler, sağlıklı ve uzun bir yaşamın eğlenceli yollarından biri. Araştırmalar, güçlü sosyal bağların sağlık üzerinde sağlıklı beslenme ve egzersiz kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor.
Roizen, beynin çevresel uyaranlara daha hızlı tepki vermesini sağlayan oyunların önemini vurguluyor. Özellikle "Double Decision" ve "Freeze Frame" gibi oyunların demans riskini azalttığına dair araştırmalar bulunuyor.2017 yılında yayımlanan bir çalışmada, bu oyunları düzenli oynayan yaşlı bireylerin demans riskinin yüzde 29 azaldığı görüldü.
Multivitaminlerin faydaları konusunda bilim dünyasında farklı görüşler olsa da Dr. Roizen, genel vitamin seviyelerini korumak için multivitamin kullandığını belirtiyor. Ancak büyük çaplı araştırmalar, multivitaminlerin uzun ömürle kesin bir bağlantısını ortaya koymuş değil.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 6 aydan büyük herkesin her yıl grip aşısı olmasını tavsiye ediyor.
Dr. Roizen, grip aşısının yalnızca enfeksiyondan korumakla kalmayıp, yaşlı bireylerde demans riskini azaltmaya da yardımcı olabileceğini ifade ediyor.