Çay değil, her yudumu zehirmiş: Eğer böyle tüketiyorsanız risk çok fazla

Clara

Administrator
Yönetici
Çay değil, her yudumu zehirmiş: Eğer böyle tüketiyorsanız risk çok fazla

Çay, dünya genelinde en sık tüketilen içeceklerin başında geliyor. Yapılan son araştırmalarda çayı severek tüketenler için üzücü bir haber geldi. Çay keyfini gölgeleyen bu araçtırmada ciddi bir tehlikeye dikkat çekildi.

xHyHOTUNS0-187VsxMN_-Q.jpg

Dünya genelinde özellikle de Türkiye'de severek tüketilen sıcak içeceklerin başında çay geliyor. Günün herhangi bir saatinde keyifle tüketilen çay tiryakilerini üzen bir araştırmanın sonucu yayınlandı.
tF6B6issl0CkJL3DGtYfKQ.jpg

Barselona Otonom Üniversitesi'nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği çalışmaya göre, çay poşetleri vücuda tehlikeli miktarda mikroplastik salıyor.
5YkDKS06FUad7ohYY6wzfg.jpg

Araştırma, farklı çay poşetlerinin analiz edilmesiyle gerçekleştirildi ve her bir çay poşetinin milyarlarca mikroplastik parçacığı yaydığı ortaya çıktı.
qMiSrrlFPUWq37nzg99R7w.jpg

Bu mikroplastiklerin büyük kısmı bağırsaklardaki mukus üreten hücreler tarafından emilirken, bir kısmının genetik materyalin bulunduğu hücre çekirdeğine bile ulaşabildiği belirlendi.
4CcdIheelUOFhjUeCAbY3g.jpg

Araştırmacılar, bu durumun insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin oldukça endişe verici olduğunu ifade ediyor.
JpCotaokiUyppKTY-NpT_w.jpg

"Mikro/nanoplastiklerin (MNPL'ler) çevresel etkilerinin yanı sıra, gıda ambalajları ve çay poşetleri gibi kaynaklardan vücuda alınması da önemli bir sorun teşkil ediyor," diyen araştırmacılar, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguluyor.
hztesa5h-k6-tAggmUTe2g.jpg

Çalışma, bilimsel bir dergi olan Chemosphere'de yayımlandı. Araştırma kapsamında, üç farklı çay poşeti tipi incelendi: İnternetten sipariş edilen polipropilen poşetler ve bir süpermarketten temin edilen, içeriği tam olarak bilinmeyen filtre polimer poşetler.
i8excIcIX06O5MjZPg9SlQ.jpg

Sonuçlar, bu çay poşetlerinin her birinin insan vücuduna yüksek miktarda nano boyutlu plastik parçacık saldığını gösterdi. Polipropilen çay poşetlerinin ise en fazla mikroplastik yayan tür olduğu belirlendi.Mikroplastiklerin insan vücudu üzerindeki etkileri hâlâ araştırılıyor. Ancak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'na (UNDP) göre, bu plastikler hormonal bozulma, kilo artışı, insülin direnci, üreme sağlığında azalma ve kansere neden olabilecek ciddi sağlık sorunlarıyla ilişkilendiriliyor.
ml1yjbmFFUSK6Icjd63WFg.jpg

Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) de mikroplastiklerin hem insanlar hem de çevre üzerindeki etkilerini araştırdı. Mikroplastiklerin hormon sistemi bozucuları tetikleyebileceğini belirten araştırmacılar, bu durumun çeşitli kanser türlerine ve üreme sistemi bozukluklarına yol açabileceğini ifade etti.
Jb4E4xqRwEOW6cIjAwxr9w.jpg

Araştırmacılar, çay poşetlerinin güvenliği konusunda daha bilinçli tercihler yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.
 
Geri
Üst