Eğitimde Çin rüzgârı

Clara

Administrator
Yönetici
676dcd8b4870ab9862fc89d1.jpg

Ozan Ömer Kadüker- Çin’in dünyanın dört bir yanındaki yatırımlarını hızlandırması Çince’ye olan ilgiyi artırdı. Elektrikli araç üreticilerinden BYD’nin Manisa’da 150 bin kapasiteli üretim hattını devreye alacağı ve şehre gelecek yaklaşık 2 bin 500 çalışan için Çin Sokağıyapılacağı haberlerinin ardından, Türkiye’de de gençler rotasını Çin’e çevirmeye başladı.

676dcde94870ab9862fc89d4.jpg


Çin’in yabancı öğrencilere sunduğu cazip eğitim fırsatlarıyla ön plana çıkmaya başladığını belirten Eğitim ve Kariyer Danışmanı Yasin İkizoğlu “Çince bilen çalışanlar, hem Çin’de hem de Türkiye’de yüksek maaşlarla iş bulabiliyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi hızla artarken, Çince bilenler iki ülke arasında bir köprü görevi üstleniyor” dedi.

İlk 100’de

İkizoğlu, Çin’de eğitim almanın gençlere sunduğu avantajları ise şöyle sıraladı:

*Ücretsiz dil kursları, düşük maliyetliüniversite eğitimi ve küresel iş imkanları, Çin’i eğitim ve kariyer için ideal bir yer haline getiriyor.

* Dil kurslarına katılan gençlerin barınma, eğitim ve bazı durumlarda yaşam giderleri tamamen Çin devleti tarafından karşılanıyor.

* Çince bilmeyenler için mühendislik, bilgisayar bilimleri ve işletme gibi bölümlerde İngilizce eğitim seçenekleri mevcut.

* Tsinghua, Pekin ve Zhejiang üniversiteleri, mühendislikve teknoloji alanlarında dünya sıralamalarında ilk 100’de yer alıyor.

Maliyetler düşük

İkizoğlu’nun verdiği bilgilere göre Çin’deki üniversitelerin yıllık eğitim ücretleri, birçok Avrupa ülkesinden az. Ülkede lisans programları için ortalama yıllık maliyet yaklaşık 2 bin 500 ABD doları.Bunun yanı sıra çok sayıda burs seçeneği de var. İkizoğlu, “Çin, yapay zeka, elektrikli araç teknolojileri ve yenilenebilir enerji alanında dünyanın lideri. Çin’de mühendislik eğitimi alan bir genç, bu sektörlerde kendisini geliştirme ve geleceğin teknolojilerini yakından tanıma fırsatı bulabilir” diyor.
 
Geri
Üst