Kanser riskini artıran en popüler alışkanlık: Milyonlarca kişi aynı hatayı yapıyor, onkoloji diyetisyeni uyardı

Clara

Administrator
Yönetici
Kanser riskini artıran en popüler alışkanlık: Milyonlarca kişi aynı hatayı yapıyor, onkoloji diyetisyeni uyardı

Son yıllarda tüm dünyada kullanımı oldukça yaygınlaşan vitamin ve mineral takviyelerinin, genel sağlık üzerinde çeşitli olumsuz etkileri olduğu konuşuluyor. Onkoloji diyetisyeni Nichole Andrews, bu takviyelerin bilinçsiz kullanımının kanser riskini artırdığını öne sürerek uyarıda bulundu.

35HP0uebnEmElvrHaC_JVQ.jpg

Nichole Andrews, uzun süredir vitamin ve mineral takviyelerinden uzak durduğunu belirterek, bu takviyelerin kanser riskini artırabileceği konusunda uyarıda bulundu. Andrews, "Doktorum önermedikçe hiçbir takviye almıyorum, tüm besinlerimi yiyeceklerden alıyorum" dedi. Takviyelere başvurmamanın, kanser riskini azaltabileceğini vurgulayan Andrews, özellikle yüksek doz takviyelerin risk oluşturabileceğini belirtti.
Ytmw5p-UN0CuQTYZHHqepg.jpg

Andrews, hangi takviyelerin kanserle ilişkili olduğuna dair bir açıklama yapmadı ancak NHS (Ulusal Sağlık Servisi) beta-karoten içeren takviyelerin, özellikle sigara içenler ve asbeste maruz kalanlar gibi kişilerde akciğer kanseri riskini artırabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
tEhFGnXnUUSB4asoDeXBCw.jpg

Beta-karoten, havuç ve tatlı patates gibi sarı ve turuncu meyve ve sebzelerde bulunan doğal bir pigmenttir ve vücutta A vitaminine dönüşerek bağışıklık sistemi, görme yeteneği ve cilt sağlığı için faydalıdır. Ancak yapılan araştırmalar, beta-karoten takviyesi alan sigara içicilerinin kansere yakalanma riskinin beşte bir oranında daha fazla olduğunu ortaya koymuştur. Asbeste maruz kalan kişilerde ise bu riskin yüzde 28 arttığı gözlemlenmiştir.
DEnrBWxwAkqdhRM7woCKdA.jpg

Beta-karoten takviyelerinin kansere neden olma mekanizması tam olarak bilinmese de, yüksek dozlarının hücrelere zarar verebileceği veya kanserojen maddelerin etkilerini artırabileceği öne sürülüyor. Kanser riskini artıran tek takviye aeta-karoten değil. E vitamini takviyelerinin erkeklerde prostat kanseri riskini yüzde 17 artırdığı bulunmuştur. Ayrıca, selenyum takviyelerinin prostat kanseri ölüm riskini yüzde 130 oranında artırabileceği belirtildi ancak bu bulgu yalnızca yüksek dozda selenyum alan erkeklerde tespit edilmiştir.
wOdmq_zQA0KGGiy_pnSgPQ.jpg

Bazı araştırmalar, demir takviyelerinin bağırsak kanseri riskini artırabileceğini de göstermektedir. NHS, erkeklerin günde yaklaşık 8,7 mg demir, 19-49 yaş arasındaki kadınların ise 14,8 mg demir almasını öneriyor. Takviyelerle ilgili riskler hakkında yapılan araştırmalar henüz kesin sonuçlar vermemiştir, ancak genel tavsiye, vitamin ve minerallerin doğal yollarla, dengeli bir beslenme yoluyla alınmasıdır.
dI-pNYBZKUawT8MYCuOjCQ.jpg

Ancak, İngiltere'de neredeyse yarısı, sağlıklarını iyileştirmek amacıyla düzenli olarak takviye alıyor. Andrews, paylaşımında, "Takviyelere aşırı yüklenmeden önce iki kere düşünün. Bazı araştırmalar, vitamin ve minerallerin aşırı alımının kanser riskini artırabileceğini ve sağlıklı hücrelere zarar verebileceğini öne sürüyor," dedi.
OlMVr2_oB0mnJOHxUcaL_Q.jpg

Kanser riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken diğer faktörler ise alkol ve işlenmiş etlerden kaçınmaktır. Alkol, meme, ağız ve bağırsak kanserleri gibi birçok kanser türü için bilinen bir risk faktörüdür ve İngiltere'deki kanser vakalarının yaklaşık yüzde 3'ünden sorumludur.
ly-L61S9bkmuZhL05Zqt_g.jpg

Ayrıca işlenmiş etlerin içindeki nitrit ve nitrat maddeleri de kanser riskini artırır. Cancer Research UK, işlenmiş et tüketiminin İngiltere'deki bağırsak kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 17'sine yol açtığını tahmin etmektedir.
 
Geri
Üst