Rota virüsü çocuklara kolaylıkla bulaşabilen ve ölümcül hastalıklara sebep olan bir virüstür. Bu nedenle çocukların bu virüsten korunması amacı ile anne ve babaların gerekli önlemleri alması gerekir. Rota virüsünden korunmanın en etkili yolu ise Rota Aşısı yaptırmaktan geçmektedir.
Rota Aşısı İle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Rota virüsü çocuklara kolaylıkla bulaşan, ishal ve ateş ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın kişiden kişiye bulaşma oranı da oldukça yüksektir. Rota virüsü bebeklerde ve çocuklarda görülen sürekli ishalin sebebi olarak bilinmektedir.
Bu virüs çoğu yerde bulunur. Bunun yanında 5 yaşına kadar her çocuğa muhakkak bulaşmaktadır. Rota virüsünün dünya gelinde 5 yaşın altındaki çocuklarda ölüm vakalarının çoğunu meydana getirdiği de bilinmektedir. Rota virüsü sebebi ile çocuk ölümlerinin yüksek olduğu ülkeler genelde düşük gelire sahip ülkeler olmaktadır.
Düşük gelirli ülkelerde bu hastalığın çocuklar üzerinde daha ölümcül olmasının sebepleri ise şu şekildedir;
Sağlık hizmetlerine erişimin bu ülkelerde zor ve sınırlı olması
Modern hidrasyon tedavilerinin düzenli bir şekilde yapılmaması
Açlık ve kıtlık problemlerinin bu ülkelerde çok daha fazla olması rota virüsü sebepli ölüm oranlarında artış olmasına neden olmaktadır.
Rota Aşısı Çocuklara Ne Zaman Yapılır?
Çocukların büyük bir kısmı 5 yaşına gelmeden rota virüsüne yakalanabilirler. Özellikle 4 ile 36 ay arasındaki bebeklerde sıvı kaybının fazla olması ve asidoz nedeni ile bu virüs sebebi ile ölümler daha çok gerçekleşir.
Rota virüsünden korunmanın yegane yolu ise Rota aşısını yaptırmaktan geçer. Bu aşının ilki iki doz şeklinde uygulanır. İlk dozu ise yaklaşık 6 haftalıktan sonra yapılmaktadır. İlk doz ile ikinci doz arasında en az 4 hafta beklenmesi gerekmektedir.
İlk dozun bebek 15 haftalık olmadan muhakkak yapılması gerekmektedir. İlk ve ikinci dozun ikisinin 24. haftadan önce bitmesi gerekir.
Bir diğer rota aşısı ise 3 doz şeklinde yapılır. Bu aşıda da dozların 4 hafta ara ile yapılması uygundur. Tüm dozların ise 32. haftadan itibaren bitmiş olması gerekmektedir.
Rota Virüsü Yan Etkileri Nelerdir?
Rota aşısının yan etkileri şu şekildedir;
Rota aşısı yapılmış olan bebeklerde ciddi yan etkiler görülmez. Bazen aşırı yan etkiler görülse de bu durum oldukça nadir gerçekleşir
Huzursuzluk durumları
İştahsızlık
Hafif ishal
Kusma gibi hafif yan etkiler görülebilmektedir.
Rota Aşısı Nasıl Uygulanır?
Dozlar 2 ml tüpler içerisindedir. Bu tüpler damar yolu yapılmaz. Bebeğin ağzına damlatılarak yapılmaktadır. Rota virüsünün herhangi bir tedavisi yoktur. Hastalıktan kurtulmanın tek yolu ise bebeklerin aşılarının düzenli olarak yapılmasıdır.
Bunun yanında erken teşhis durumunda da hastalık kolay bir şekilde önlenebilir. Bebeklerde rota aşısının ilk dozunun yaklaşık 2 aylık dönemde yapılması gerekmektedir.