Suriye’nin kaybedenleri buluştu

Clara

Administrator
Yönetici
677f001d3d6e406b65532f27.jpg

Aydın Hasan - Ankara / İran’ın Suriye’deki gücü, Lübnan Hizbullah’ı ile Lübnan, Irak, Afganistan, Tacikistan ve Pakistan uyruklu Şii milislere dayanıyordu. Bu milislerin koordinasyonu, İsmail Kaani’nin komutanlığını yaptığı Kudüs Gücü tarafından gerçekleştiriliyordu. Baas rejiminin devrilmesi ile İran, Lübnan’a ulaşmasında da etkili olan Suriye içindeki gücünü kaybetti.Suriye’deki geçiş hükümeti lideri Ahmed Şara, Suriye’nin, terör örgütü PKK/YPG’nin saldırı üssü olmasına izin vermeyeceklerini vurgulamıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da, Suriye’deki yabancı teröristlerin bu ülkeden ayrılmaları çağrısında bulunmuştu. Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturması ile ABD askerlerinin bu ülkeden çekilmesi ihtimali de gündeme geldi.

Ev sahibi Talabani

PKK’nın kolu YPG, Suriye’nin kuzeydoğusundaki hakimiyet alanını kaybetme riski endişesi yaşarken, İsmail Kaani ile Mazlum Abdi’nin Irak’taki buluşması dikkat çekti. Buluşma noktası ise KYB lideri Bafel Talabani’nin Süleymaniye’deki konutu oldu. Talabani Ailesi, 1980’li yıllardan bu yana İran ile ile kurdukları yakın ilişki ile biliniyor. Terör örgütü PKK’ya destek veren Bafel Talabani, son yıllarda hem ABD hem İran ile ilişki içindeydi. İranlı yetkililer ile terör ögrütü arasındaki temas trafiği, Türk güvenlik birimleri tarafından da yakından izleniyor.

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker ile Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve SETA Kıdemli Araştırmacısı Doç. Dr. Murat Aslan, İran-YPG yakınlaşmasını Milliyet’e değerlendirdi.

677efee03d6e406b65532f1c.jpg


‘İran için felaket’

ULUÇ ÖZÜLKER: İ İran ile PKK arasında temas her zaman vardı. PKK meselesi çözüme kavuşturulamadıysa arkasında İran’ın iki yüzlü politikası yatar. Kandil’in bir tarafı Irak, diğer tarafı İran’da. İran, teröre karşı Türkiye ile iş birliğine girseydi, PKK sorunu olmazdı. İran, Karabağ Savaşı’nda da Ermenistan’ın arkasında durdu. Ülkedeki Azeri nüfustan endişe duyuyorlar. İran, hiçbir zaman güvenlir dost olmadı. Ama ilişkileri bozmanın da gerçekliği yok. ABD ile İsrail, İran’ı Suriye’de istemiyor. İran, Suriye’de zarara uğradı. Lübnan’da Hizbullah’a yardım olanağı kalktı. Suriye’de 551 üssü, 50 bin milisi vardı, onlar da bitti. Trump’ın 20 Ocak’tan sonra ilk görüşmek isteyeceği liderler Cumhurbaşkanımız olabilir. Suriye’de güvenlik koridorunu oluşturmamız gerekiyor. Trump, “çekiliyoruz” diyebilir. Ferekiyorsa kuzeydoğuya gireceğiz. Bu İran için felaket habercisidir, YPG için de öyle. Köprünün altından daha çok sular akar.

677eff0f3d6e406b65532f24.jpg


‘Suriye’de YPG yılanına sarılabilir’

MURAT ASLAN:
Esad’ın devrilmesi ile Suriye’de İran ve Rusya’nın da etkisi kalmadı. Trump’ın koltuğa oturması ve ABD’nin de askerlerini çekmesi ile Suriye’nin kuzeydoğusundaki SDG-YPG oluşumu, bu ülkede sırtını dayayacak dayanak bulma sorunu yaşayabilir. İran, Suriye’den ayrılmak heveslisi değildi. Perde arkasından zaman zaman PKK’ya destek de sağlıyordu. İran ile YPG arasında uzun süreli bir angajman olabileceğini sanmıyorum. ABD ve İsrail, Suriye’de İran etkisini istemiyor. YPG burada ABD’ye karşı “çekilirsen İran buraya gelir” algısı oluşturmak istiyor da olabilir. İran için ise Suriye’den çekilmek Lübnan’dan çekilmek anlamına geliyor. Rejimin çökmesi fiilen İran’ın da yenilgisi oldu. Bu psikoloji içindeki İran, Suriye’de ‘YPG yılanına sarılabilir.’ Ayın şekilde YPG de, kendi açısından ‘İran yılanına sarılabilir.’ İran, PKK’yı uzun yıllardır perde arkasından destekliyor. Suriye’de de bu desteği açık olarak YPG’yi bir maşa olarak kullanarak sürdürebilir.

677efeb93d6e406b65532f18.jpg


Uyarının ardından sevkiyat başladı

Güney sınırlarında ve Suriye topraklarında bir terör oluşumunun barınmasına müsaade etmeme kararlılığındaki Türkiye’den, terör örgütü YPG’ye uyarılar sürerken, Suriye Milli Ordusu (SMO) önceki geceden itibaren Barış Pınarı Harekat bölgesinde yoğun şekilde ağır silah ve savaşçı sevki başlattı.

‘Bir gece ansızın’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye, bekasını koruma noktasında tavizsiz iradeye sahip olduğunu pek çok kez göstermiştir. İş o raddeye varırsa yine bir gece ansızın gelebiliriz” ifadesini kullanmıştı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da önceki akşam CNN Türk yayınında “Terör örgütü YPG konusunda beklenen yapılmazsa gereği yapılacak. Gereği askeri operasyondur” dedi.

Alarm seviyesi

Bakan Fidan’ın bu açıklamayı yaptığı saatlerde, terör örgütü PKK/YPG’den kurtarılan Barış Pınarı Harekatı bölgesinde, SMO Müşterek Kuvvetleri, Halep’in Aynularap ilçesi, Rakka’nın Ayn İsa ilçesi ve Haseke’nin Tel Temir beldesine bakan cephe hatlarına ağır silahlar ve savaşçılar sevk ettiği bilgisi kamuoyuna yansıdı. SMO Müşterek Kuvvetler Rasulayn Komutanı Ebu Abdullah Muhammed de tüm cephe hatlarına sevkiyat yaparak askeri hazırlıkları alarm seviyesine yükselttiklerini söyledi.
 
Geri
Üst