Depresyon, DEHB, şizofreni... Hangi meslek hangi ruhsal hastalıkları tetikliyor?

Clara

Administrator
Yönetici
Depresyon, DEHB, şizofreni... Hangi meslek hangi ruhsal hastalıkları tetikliyor?

Nature Human Behaviour dergisinde yayımlanan bir araştırma, meslek seçimlerinin ruhsal rahatsızlıklarla bağlantılı olabileceğini ortaya koydu. 400 binden fazla İngiliz ve ABD'linin incelendiği çalışmada kariyer tercihlerinin; dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB), otizm, depresyon ve şizofreni gibi rahatsızlıkların riskini artırdığı gözlemlendi.

fGtblYJc8EmXjyUhrxnlYA.jpg

Araştırmaya göre, bireylerin belirli mesleklere yönelmesinde bu genetik faktörler rol oynuyor. Örneğin sanat ve tasarım alanında çalışanlar; anoreksiya, bipolar bozukluk, otizm, şizofreni ve depresyon gibi ruhsal hastalıklara genetik yatkınlık gösterme olasılığı en yüksek olan grup olarak öne çıktı.
diE7f-aBb06SGJ-fcfsdrw.jpg

Bilgisayar mühendisliği gibi teknoloji ağırlıklı meslekler yapanların ise genetik olarak otizme daha yatkın oldukları ve depresyon ile DEHB’ye daha az yatkın oldukları gözlemlendi.
BegSxmHTAEKLNW_QrcRvbA.jpg

Öğretmenlerin, incelenen diğer 21 meslek kategorisine kıyasla anoreksiya ve DEHB belirtileri gösterme olasılığının daha yüksek olduğu belirlendi.
lX0m2Bx6TkmnPjGs-Ie6PA.jpg

Sosyal hizmet sektöründeki çalışanların depresyona genetik yatkınlıkları daha fazla iken; çiftçiler, balıkçılar ve oduncularda DEHB görülme olasılığı daha yüksekti. Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğunun en fazla görüldüğü meslekler ise temizlikçiler, aşçılar, garsonlar, fabrika işçileri, inşaatçılar, polisler, otobüs şoförleri ve kuaförler gibi ulaştırma sektöründeki işlerdi.
rPyC1Bt1K0OiRcOwDJzz4A.jpg

Ancak araştırmacılar, bu genetik yatkınlıkların kişinin kariyer seçimindeki etkisinin küçük olduğunu belirtti. Genetik faktörlerin, birinin belirli bir sektöre girmesini etkileyen faktörlerin yalnızca yüzde 0,5’ini oluşturduğu tahmin ediliyor. Yaş, cinsiyet ve eğitim gibi faktörlerin çok daha etkili olduğu vurgulandı.
K2UnjkSRNE2hEbV2PgtvgA.jpg

Çalışmanın baş yazarı Dr. Georgios Voloudakis, "Bu genetik varyantların, belirli bağlamlarda potansiyel faydalar sağlayıp sağlamadığını anlamak istiyoruz'' dedi.
PaQrleLVJ0uBbi3Uu3KCZQ.jpg

Araştırma ayrıca, belirli genetik yatkınlıklara sahip kişilerin, genetik faktörlere uygun mesleklere girme olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koydu. Özellikle DEHB’ye yatkın bireylerin; mimarlık, teknoloji, iş dünyası, eğitim, hukuk ve sağlık gibi sektörlerde çalışmayı tercih etme olasılığı daha düşüktü.
7QdjiwIhIEiUI_v04JWO3g.jpg

Araştırmacılar, genetik özelliklerin başka hangi özellikleri etkileyebileceğini incelemeye devam edeceklerini belirtti.
 
Geri
Üst